Mariannes køkken

Sidst redigeret den 16. marts 2020

I Børnehuset er det vores søde køkkendame, Marianne og hendes køkkenmedhjælper Ditte, som forestår al madlavning til alle børnene i Børnehuset, samt sætter menuen for morgenmaden til alle de børn, som møder ind tidligt.

Køkkenet er i centrum af vuggestue afdelingen, hvilket gør at børnene går i duften af mad hver dag. Vuggestuebørnene kigger ind til Marianne og Ditte, ser hvad de laver. Børnehavebørnene smutter ned og spørger til dagens menu og får en lille snak om dagens frokost.

Uddannelse:

Marianne har været i faget i 20 år. Hun er autodidakt i køkkenfaget. Hun har primært været i daginstitutioner, dog med et par afstikkere på fysiologisk hospital i Hornbæk og på Margarethagården.

Holdning:

Mariannes holdning til maden i Børnehuset Snerlen er, at det skal være et velsmagende måltid, det skal være krydret tilpas. Samtidig skal det være indbydende fade og skåle der kommer ind på stuerne. Så øjnene bliver fristet før maven. Det er vigtigt at maden er varieret, så børnene får de vitaminer, fedtstoffer og næringsstoffer, de har brug for i deres hverdag.

Marianne går op i at lave så meget som muligt fra bunden.

Læs mere på altomkost.dk og hos Fødevarestyrelsen på www.findsmiley.dk

Om valg af råvarer og produkter 

Marianne vælger råvarer og produkter først og fremmest ud fra, om de tjener et formål i forhold til børnenes ernæring. Dernæst vælger hun og sammensætter sine råvarer ud fra målsætningen, at det naturligvis skal smage godt. Marianne gør brug af årstidens frugt og grønt.

Lidt salt, men farverige råvarer

Marianne bruger kun et minimum af salt i den mad hun laver. Til gengæld bruger hun mange forskellige råvarer med farver i sine serveringer - for som hun siger: "Jo flere farver, jo flere forskellige næringsstoffer er der i maden". Farver får også maden til at se delikat ud for børnene, således at de får lyst til at spise den.

Om sukker

I køkkenet bruger Marianne sukker som krydderi. 

Ellers prøver vi at minimere brugen af sukker i hverdagen.

Der tilbydes morgenmad i Børnehuset i tidsrummet 06.30-7.45 for alle tilstedeværende børn, både vuggestue -og børnehavebørn.

Det er det pædagogiske personale som tager sig af serveringen.

 Der tilbydes følgende:

  • Havregrød m/sukker/kanel eller frugtmos og andet, så det varierer fra dag til dag.

  • Havregryn m/ mælk

  • Müsli

  • Rugbrød og grovbrød m/smør og rejeost.

  • Frisk -og tørret frugt.

Allergi

I Børnehuset bliver der taget hensyn til det enkelte barn – også når det kommer til den mad som Marianne laver. Hun gør sit for at være i dialog med forældrene til nye børn i Børnehuset, om der er noget hun skal være særlig opmærksom på. Vi opfordrer desuden alle forældre til selv at tage kontakt til Marianne, hvis der er noget, man vurderer, at hun skal vide – eller hvis man har spørgsmål vedr. den mad som serveres. Får hun kendskab til, at et barn har allergier eller reaktioner på bestemte fødevarer, så sørger hun for, at det pågældende barn helt undgår disse ting. Dette kræver dog en lægeerklæring.

Kræsenhed

Kræsenhed hos børn er noget Marianne kun meget sjældent oplever, men hun er bevidst om, at det findes, og når hun møder det, så er det naturligvis noget hun tager hånd om. ”Der er ingen børn, som bliver lagt sultne til at sove”, garanterer hun. Hun har altid et es i ærmet i sit køkken og er klar med alternativer til det barn, hvor dagens ret af forskellige årsager ikke hitter. Det gælder også, når hun introducerer nye retter for børnene.

Kulturelle forskelle

Når det kommer til kulturelle forskelle og til børn som fx ikke spiser svinekød, så er dette også noget der bliver taget hensyn til. Marianne har helt faste procedurer for, hvordan hun håndterer sine forskellige serveringer, hvori der indgår svinekød. Tingene bliver holdt meget nøje adskilt, og der er altid alternativer uden svinekød til de børn, som ikke spiser det. Samtidig er hun meget opmærksom på – at spisning er en vigtig social aktivitet, når det kommer til opbygning af fællesskab. Det er vigtigt for Marianne, at alle børn føler sig inkluderet i fællesskabet, også når de sidder omkring bordene ude på stuerne.

Marianne ligger madplan ud til både vuggestuen og børnehaven. Disse to er ikke nødvendigvis ens. De kommer på Tabulex hver uge.

Lige nu (oktober 2019) er der ikke en hel fast madplan, som før i tiden. Dette vil der komme på sigt. Og når det er implementeret, skriver vi det selvfølgelig også her.

Den 1 oktober 2019, starter Børnehuset Snerlen madordning til ALLE børn i Børnehuset.

Dette betyder at alle børnehavebørn, fremover vil få frokost og eftermiddagsmad fra køkkenet. Fra 1 oktober vil i, som forældre blive opkrævet for madordningen gennem institutions betalingen. De familier der får social -og økonomisk friplads, får det også til madordningen.

Vuggestuebørnene madordning forbliver som det plejer.